De reis van een ervarings-acteur.

14 November 2016/
Real Life Gaming

Prison Escape is één van de weinige real-life experiences die een grote hoeveelheid acteurs inzet. Wellicht heb je zelf voet gezet in de Noordsingel en heb je ervaren wat de vele bewakers en medegevangenen voor jouw ervaring kunnen doen. Vandaag willen we jullie meenemen in de route die een acteur of actrice aflegt voordat hij/zij in de gevangenis komt te spelen en zich een ervarings-acteur mag noemen.

Het begint bij een casting, een methode die niet ongewoon is als je kijkt naar bijvoorbeeld de filmwereld. In deze casting krijgt de auditant een korte hoeveelheid tijd waarin haar gevraagd wordt een aantal opdrachten te spelen. Tijdens deze opdrachten wordt er niet alleen gelet op de theatrale acteervaardigheden, aangezien het acteren binnen een Real Life Experience meer gaat over een geloofwaardige rol kunnen neerzetten. Er wordt ook gekeken naar een stuk assertiviteit (hoe reageer je op onverwachte elementen), en een stuk situationeel bewustzijn (wat gebeurd er om je heen) en contextgevoeligheid (kan jij een scène interessant maken voor je medespeler).

Na een positieve uitslag na de casting wordt de actrice onderdeel van de acteurs poule van Prison Escape en onderdeel van de Real Life gaming community. De volgende stap in het proces is een verplichte repetitie. Hierin wordt haar een aantal basistips en vaardigheden aangereikt om haar op weg te helpen als ervarings-acteur en het spelen binnen een interactieve setting. Ze leert hoe ze haar medeacteurs omhoog speelt en dat haar scènes niet over haar gaan, maar over de speler met wie ze interactie heeft. Ervarings-acteren gaat altijd over de speler, en hoe hij zich hoofdrolspeler voelt in zijn eigen film.

Dan volgt al snel haar debuut bij Prison Escape. Ze krijgt uitleg over de ins en outs van het spel en zorgt dat ze het pand tot op haar duimpje kent. Voordat ze het weet staan er 160 gevangenen in de gangen van de Noordsingel gevangenis en vindt ze haar eerste interactie als norse bewaker onder het strenge regime van directeur Keizer.

Parallel aan het acteren in de gevangenis heeft ze de mogelijkheid om diverse repetities te volgen die door professionals van Real Life Gaming gegeven worden. Elke repetitie wordt er dieper ingegaan op een specifiek element van het ervarings-acteren. Ze leert zich bewust te worden van de creatieve vrijheid die ze heeft tijdens een ervaring, maar ook de beperkingen ervan. Ze leert het verschil tussen een status en verhouding en hoe je daarmee kunt spelen om interessante scènes te maken. Ze leert zich altijd bewust te zijn van de collega’s om haar heen. Het signaleren, inschatten en de-escaleren van risico’s. Allemaal facetten die, samen met de ervaring die ze opdoet tijdens Prison Escape, haar vormen tot een zeer capabele en breed opgeleide ervarings-actrice.

Ervarings-acteren is een vrij nieuwe en bijzondere manier van acteren. Het kenmerkt zich vooral door de volledig interactieve natuur ervan. Het meeste acteren dat je doet is met de spelers, die zelf niet perse tegenspel geven. Dit betekent dat je er vaak alleen voor staat als het aankomt op scènes spannend te houden. Tegelijk moet je kunnen reageren op de inbreng waar spelers zelf mee komen, zonder de ervaring en spelsystemen daarbinnen te ondermijnen. Ten slotte draag je mee in de belangrijkste verantwoordelijkheid van allemaal: de veiligheid van jezelf, je mede-acteurs en de spelers. Je speelt een rol, maakt theater, maar blijft altijd een mens die een ervaring zo veilig en prettig mogelijk probeert te maken voor iedereen.

Mocht jij interesse hebben om casting te doen voor Prison Escape of andere toekomstige projecten van Real Life Gaming, om zo getraind en actief te zijn in het ervarings-acteren. Vul dan gauw het casting formulier in, zodat je in ons bestand komt te staan en op de hoogte wordt gehouden van alle castings die we organiseren.

Klik hier voor het casting formulier.