The Freakshow

by Escape Challenge

Spelen in een kwaadaardige kermis

The Freakshow is een escape room gemaakt door de Escape Challenge, in Delft. In deze kamer word je als een van de freaks opgesloten in een duister en kwaadaardig circus. De lugubere sfeer, het labyrintisch ontwerp en de sterke connectie tussen decor en puzzels maken The Freakshow tot een memorabele ervaring. The Freakshow is ontworpen door Sanne Post, Gijs Geers en Hans Geers.

Macaber, absurd en beangstigend. De escape room representeert deze elementen van de ouderwetse freakshow op sublieme wijze. Van de mismaakte schedels van ‘oud-attracties’ tot verwaarloosde kermis spelletjes en opgezette toekans, achter de ogenschijnlijk vrolijke façade van het oude circus gaat steeds weer iets schuil dat je doet sidderen van ongemakkelijke opwinding. Door deze zorgvuldig opgebouwde sfeer ben je snel gespannen en voortdurend op je hoede voor die onverwachtse confrontatie met een of ander misvormd spektakel. Ook het voor de gene met sterkere zenuwen is het een prachtige omgeving om te ervaren, wat de waarde van het decor laat zien.  Het thema van deze escape room staat als een huis door zijn rijke en gedetailleerde aankleding, niet door goedkope schrikeffecten.

Toevoegend aan de lugubere sfeer is het ontwerp van de kamer zelf, of eerder de manier waarop je er doorheen wordt geleid. Hoewel je vaak denkt te weten waar je heen moet gaat, is niets echt zoals het lijkt. Sterker nog, de volgende stap blijkt vaak alleen maar te leiden naar een kleinere kooi, met grotere uitdagingen en nog meer gruwelijke taferelen. Het voelt alsof je steeds verder verstrikt raakt in het web van een spin, als een zorgvuldig ontworpen labyrint waarin je langzaam steeds dieper de duisternis in wordt geleid. Dit gevoel, dat er altijd meer is, maakt de kamer tot een grootse beleving. Je hebt niet even een escape room gedaan, je bent ontsnapt aan de klauwen van een freakshow, waar je elke stap van de weg wedt geconfronteerd met de waanzin die daarmee gepaard gaat.

Je afsluiten van de beangstigende taferelen is geen optie. Een grote kracht van deze escape room is dat het antwoord van de uitdagingen en puzzels vaak kundig is verwerkt in de omgeving. Daarnaast wordt er geen gebruik gemaakt van standaard sloten, waardoor ook de antwoorden een onverwachte en unieke vorm hebben.

Alles in de kamer is er met een reden. Je weet altijd dat het antwoord er is, maar waar? Dit vraagt om een onderzoekende houding, een uitdaging die schaars is in veel escape rooms. Onderzoek wordt aan de ene kant beloond met het naderende antwoord, maar aan de andere kant onmiddellijk afgestraft door de nare taferelen waar de freakshow om bekend staat. Hierdoor ben je jezelf voortdurend aan het afvragen: ben ik de gene die te diep in de schaduwen kijkt, of zal ik mijn mede puzzelaars het risico nemen? Hierdoor ben je niet alleen aan het puzzelen, je bent aan het spelen.

Conclusie:

De Freakshow is een kamer om van te genieten. De sfeer is uniek, een combinatie van absurd, macaber en vrolijk. De puzzels voelen aan als daadwerkelijke raadsels en mysteries, waarbij het antwoord gevonden kan worden door een onderzoekende houding in plaats van door je hersens te kraken op cijferreeksen en wiskundige vraagstukken. Hierdoor zie je alle prachtige details en komt de sfeer echt tot leven. Dat je af en toe op beangstigende wijze wordt beetgenomen terwijl je op zoek bent naar aanwijzingen maakt het alleen maar spannender. De Freakshow is een kamer die lang zal bijblijven, ook al is het misschien alleen maar in je nachtmerries.