The Dentist

by Escape Challenge

Een hels bezoek aan de tandarts

The Dentist is een escape room gemaakt door de Escape Challenge in Delft, en is één van de eerste kamers die in Nederland werden gebouwd. Zelfs met zijn leeftijd is de kamer van hoge kwaliteit in vergelijking met recent gemaakte escape rooms. De makers zijn Gijs Geers, Sanne Post, Marijke Hendriks en Hans Geers, vrijwel hetzelfde team als de bouwers van The Freakshow in Delft.

Voor velen is een bezoek aan de tandarts een hels avontuur. Veel urban legends hebben tandartsen als sleutelfiguren. Deze nachtmerrie wordt in The Dentist werkelijkheid, op uiterst geloofwaardige wijze. Geluid, video, aankleding en licht worden optimaal benut, om de sfeer in de kamer te realiseren.

The Dentist onderscheidt zich van andere escape rooms door een superieur spelverloop, onder professionals bekend als de ‘game flow’. De kamer bevat een aantal ‘hoofdstukken’, die worden afgesloten bij het oplossen van een puzzel. Hierdoor blijft de kamer overzichtelijk en duidelijk, en weet je ook welke objecten niet meer relevant zijn voor je puzzelspoor.

De opbouw in spanning is subliem en de puzzels zijn pittig, maar door het zorgvuldig uitgedachte spelverloop toch niet te moeilijk. Je leert tijdens het spel als het ware wat de bedoeling is en kunt zo steeds lastigere vraagstukken oplossen zonder al te lang vast te lopen. Hierdoor is deze kamer uitermate geschikt voor zowel beginners, als geoefende escape room bezoekers.

Deze beheersing van flow is ook te merken buiten de kamer om. In de wachtkamer voordat je de escape room betreedt wordt je voorbereidt op wat komen gaat, en de ruimte waar je na afloop een foto maakt sluit de ervaring ook goed af. Hierdoor is de kamer een mooi afgerond geheel met een duidelijk begin, midden en eind.

Conclusie:

The Dentist is een ‘gouwe ouwe’, met een ontzettend goed ontworpen spelverloop en een briljant opgebouwde sfeer. De duidelijkheid die de puzzels geven doet niet af aan de sfeer die gecreëerd wordt. Bij deze tandarts zijn zelfs de meest dappere bezoekers helden op sokken.