De Meisjeskamer

by Escape Room

Thriller door suggestie en implicatie

De Meisjeskamer is een escape room in Bunschoten gemaakt door ESCAPE ROOM Nederland. Het is de tweede kamer van ESCAPE ROOM Nederland en volgt de vorige in thema op: thriller en horror.

Het verhaal van de Meisjeskamer draait om een verdwenen weesje. Voor het betreden van de kamer en op de website kan je een trailer bekijken die de eerste stappen van het verhaal prijsgeeft.

In de trailer is al een van de grootste krachten van de kamer zelf te zien: suggestie en implicatie. Door middel van de aankleding zijn er in De Meisjeskamer veel verschrikkelijke geheimen te ontdekken, zonder dat het concreet verteld wordt. In de trailer wordt ontvoering, marteling en voyeurisme geïmpliceerd. Omdat de deelnemer zelf de ongedefinieerde elementen moet invullen, wordt het verhaal zo gruwelijk als de creativiteit toelaat.

De spanning die de sfeer en het verhaal creëren wordt ondersteund, door het puzzel traject. Uniek voor andere kamers leidt de reeks van handelingen en puzzels niet alleen tot de oplossing van een probleem, of sleutel van een slot. Haast elk puzzel spoor leidt tot een kleine show of scene, waarin het verhaal van de kamer wordt onthuld of iets bijzonders plaatsvind. Soms is het zo eenvoudig als een blik in een vreemd tafereel kunnen werpen, maar meestal is het spectaculairder. Hierdoor motiveert de kamer de deelnemer door korte termijn beloningen, waardoor de alertheid, spanning en motivatie om door te gaan altijd hoog blijven in de ervaring.

De puzzels zelf zijn uniek en uitdagend. Er wordt veel precisie en oplettendheid van de deelnemers verwacht, waardoor het beangstigende thema de deelnemers grootste handicap wordt. Door de drukkende en spannende sfeer die de kamer creëert is het soms lastig om je goed te focussen.

De kamer levert echter genoeg structuur en aanwijzingen waar de speler zich aan kan vasthouden. Naast het hint systeem, een tv-scherm waar af en toe tekst op verschijnt, zijn er nog vele andere subtielere signalen waardoor je weet of je nog op het juiste spoor bent.

Conclusie

De Meisjeskamer is een uitmuntend voorbeeld van een verhalende escaperoom. Het decor prikkelt de fantasie genoeg zodat er een duidelijk narratief gezien kan worden. Door middel van implicatie en suggestie wordt een spannende ervaring gecreëerd. De creatieve puzzels maken het een echte uitdaging.