Crack The Safe

by Xitroom

Een puzzelspoor met veel verassingen

Crack the Safe is een Escape Room in Amsterdam. Deze is gemaakt door Johan Roelofs en Ruud Fassaert van Xitroom, in samenwerking met Gloeidraad.

Het is aan jouw om de kluis te kraken en te ontsnappen met de buit. Hierbij ligt de focus voornamelijk op het oplossen van intuïtieve puzzels door het volgen van cryptische aanwijzingen. Verder moet je, door stevig out-of-the-box te denken, verbanden leggen tussen mysterieuze voorwerpen en verborgen elementen in de kamer om jezelf te belonen met tussentijdse aha-momentjes en verrassende wendingen.

De kamer maakt erg goed gebruikt van Leashing, het begeleiden van de spelers op een subtiele manier. Door gebruik te maken van licht, geluid en symboliek krijgen eerst onopvallende objecten waarde en significantie. De functie van een decor stuk wordt plots duidelijk door het horen van een klein muziekje, een nieuwe ontdekking gezien omdat er een spotlight op staat. Op deze manier is de feedback en terugkoppeling erg duidelijk, je weet altijd dat je op een goed spoor zit.

Dit pad wordt nog eens extra ondersteund door de manier waarop je aangespoord wordt. Elke puzzel die opgelost wordt zorgt voor een verassend en leuke ontdekking. Het pad wat je moet bewandelen is duidelijk door de leashing, maar wat je er voor terug krijgt is altijd nieuw. De nieuwsgierigheid wordt snel geprikkeld, wat zal de volgende oplossing met zich mee brengen?

De uitdagingen zelf zijn divers en zowel vorm als oplossing. Hierbij wordt ook weer goed gebruik gemaakt van licht, geluid en symboliek. Slechts enkele keren ben je opzoek naar cijfercodes om sloten te openen. De uitdagingen gaan eerder over inzicht, positionering en herkenning dan de standaard hersenkrakers.

Conclusie

Crack the safe is een kamer die de spelers door een goede ervaring begeleid zonder hem bij de hand te nemen. Omdat de techniek optimaal benut wordt krijg je alles te zien wat de kamer te bieden heeft. Er is ook immers veel te beleven, de kamer zit vol met verassingen.

Xitroom heeft met hun Escape Room laten zien dat zij veel te bieden hebben. We zijn erg benieuwd naar hun nieuwe projecten. Ze hebben ons al kunnen vertellen dat ze van plan zijn uit te bereiden in Amsterdam, dus hou ze goed in de gaten!